ΨΥΧΟΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ

“Έχω κουραστεί να του λέω τα ίδια επιχειρήματα συνεχώς. Νιώθω πως δεν υπάρχει δίοδος επικοινωνίας πλέον”.

«Παλιά μιλούσαμε για τα πάντα. Είχαμε μια αρκετά καλή σχέση. Πλέον όμως η καθημερινότητα και οι υποχρεώσεις, μας έχει απορροφήσει τόσο πολύ, που δεν μιλάμε σχεδόν ποτέ».

«Ο σύντροφός μου είχε μια σχέση. Δεν μπορώ να σταματήσω να το σκέφτομαι ενώ αυτός θέλει να πάμε παρακάτω. Θέλω το γάμο μου πίσω. Μου είναι πολύ δύσκολο, πώς μπορώ να το ξεπεράσω;»

«Η σχέση μας είναι βολική και για τους δύο. Αλλά δεν νιώθω πως υπάρχει οικειότητα. Σκέφτομαι μήπως θα ήταν καλύτερα να χωρίζαμε. Μπορεί να βρω κάποιον που να είναι καλύτερος».

Για ευνόητους λόγους εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας δεν είναι δυνατόν να περιγραφούν οι ακριβείς ιστορίες… αλλά μήπως κάποια από αυτές ακούγεται σαν να είναι η δική σας σχέση?

Οι σχέσεις και ο γάμος σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους ακόμα και σε αυτούς θα που βρίσκονται μέσα στην ίδια σχέση. Κάποιοι φαντάζονται τη σχέση/γάμος σαν το νόημα που δίνει στη ζωή τους. Άλλοι, το βλέπουν σαν ένα τρόπο να νιώσουν ασφαλείς με κάποιον που αγαπούν και χρειάζονται.

Τα ζευγάρια που συνήθως ζητούν την βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας είναι αυτά που είτε επιδέχονται βελτίωσης γιατί η σχέση τους είναι καλή/υγιής, είτε έχουν σοβαρές ανησυχίες για το αν θέλουν να συνεχίσουν να είναι ακόμα μαζί.

Μερικές από αυτές τις ανησυχίες, μεταξύ άλλων είναι:
Επαναλαμβανόμενες διαφωνίες
Αίσθημα απόστασης ή αδειάσματος
Φόβος δέσμευσης
Επίμονο αίσθημα θυμού και ανικανοποίητου
Έλλειψη ενδιαφέροντος για στοργή

Με σεβασμό πάντα στον κόπο που απαιτείται για να αναπτυχθεί μια πραγματικά αληθινή και οικεία σχέση, γίνεται προσπάθεια ώστε οι δύο σύντροφοι να:
Δημιουργήσουν εποικοδομητική επικοινωνία και να ξαναχτίσουν την εμπιστοσύνη που χάθηκε αντιλαμβανόμενοι τα προβλήματα που υποθάλπουν αλλά και τις πιο φανερές δυσκολίες ανάμεσα τους.
Μειωθεί η απογοήτευση και η πληγή , του παρελθόντος και του μέλλοντος και να βρεθούν νέοι τρόποι συσχέτισης
Ανοίξει ο δρόμος για μεγαλύτερη ικανοποίηση ατομικά και σαν ζευγάρι.

Η θεραπεία θα βοηθήσει το ζευγάρι να αντιληφθεί, πώς οι εμπειρίες ζωής του παρελθόντος σαν άτομα μπορούν να περιορίσουν τις πιθανότητες τους σαν ζευγάρι στο παρόν. Ξεκαθαρίζει πώς ασυνείδητες διαδικασίες μπορούν να προάγουν διαφωνίες και απογοήτευση. Βοηθά τους συντρόφους να παραδεχτούν για το πώς οι ατομικές τους πεποιθήσεις , φόβοι και κίνητρα μπορούν να σχηματίσουν τις αλληλεπιδράσεις σαν ζευγάρι.

Το ζευγάρι αρχικά χρειάζεται να συζητήσει παρουσία του θεραπευτή, τη φύση των δυσκολιών και με ποιο τρόπο έχει εμπλακεί σε αυτές, κατά τη διάρκεια του χρόνου, αλλά και να φροντίσει ο καθένας ξεχωριστά να αντιληφθεί λεπτομερώς τις πεποιθήσεις του. ο θεραπευτής συναποφασίζει με το ζευγάρι στο ποιοι τρόποι είναι οι πιο κατάλληλοι και πιο βοηθητικοί για τον καθένα τους. οι συνεδρίες λαμβάνουν χώρα με την παρουσία και των δύο συντρόφων.

Στην περίπτωση που το ζευγάρι σκέπτεται να χωρίσει τότε η θεραπεία δίνει τον χώρο βοηθώντας
Να ξεκαθαρίσουν τα συναισθήματα και επιλογές που έχουν κάνει
Να θρηνήσουν για την απώλεια της σχέσης τους

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s