ΟΜΑΔΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Η Ομάδα Συνάντησης είναι μια ομάδα η οποία έχει ως στόχο την κατανόηση, από το ίδιο το άτομο, των κοινωνικών και διαπροσωπικών λειτουργιών. Το ενδιαφέρον της εστιάζεται στη σχέση ανάμεσα στο άτομο-μέλος και την υπόλοιπη ομάδα, αποσκοπώντας στην ενδυνάμωση και των δυο. Βασική συνέπεια της επίδρασης αυτής επίσης είναι ότι το άτομο αποκτά μεγαλύτερη συνοχή με την οικογένεια του και τις κοινωνικές συναναστροφές.

Η ομάδα γενικά συναντιέται μια φορά την εβδομάδα για περίπου μιάμιση ώρα αλλά αυτό μπορεί να ποικίλει. Το μέγεθος της δεν ξεπερνά τα οκτώ άτομα. Ζητείται από τα άτομα να υπάρχει εμπιστευτικότητα όσον αφόρα στις συναντήσεις αλλά και να μην υπάρχουν συναντήσεις μεταξύ τους πέραν από αυτές που κάνει όλη η ομάδα.

Το άτομο μέσα από αυτή τη διαδικασία παροτρύνεται από όλα τα μέλη της ομάδας, να καταβάλει προσπάθεια ώστε να καλυτερεύσει την μη λειτουργική ζωή του.

Στις ομάδες αυτές , θεραπευτής είναι η ίδια η ομάδα. Ο συντονιστής παροτρύνει την αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών της και γίνεται αντικείμενο συζήτησης και δουλειάς. Η ομαδική αλληλεπίδραση, συζήτηση και τα γεγονότα γίνονται τρόπος μάθησης του εαυτού. Ο φόβος του να εκφραστεί και να μιλήσει κάποιος για οποιοδήποτε πρόβλημα εξαλείφονται με την παρότρυνση και την μη επικριτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται στην ομάδα. Με την έκφραση συναισθημάτων και εμπειριών δημιουργείται μια αμοιβαία και ζωντανά υποστηρικτική ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης και στήριξης.

Τα μέλη της ομάδας βλέπουν τον εαυτό τους μέσα από τα μάτια των άλλων. Έτσι αποκτούν επίγνωση για το πώς είναι η συμπεριφορά και οι σχέσεις τους με άτομα εκτός ομάδας. Οι σχέσεις μεταξύ των μελών δείχνουν πως συνηθισμένες συμπεριφορές αναπαράγονται στο εδώ και τώρα της συνάντησης και μπλοκάρουν την ανάπτυξη των σχέσεων. Η συζήτηση αυτής της διαδικασίας ανοίγει το δρόμο για την αλλαγή.

Ο κάθε ένας χρειάζεται το χρόνο του μέσα στην ομάδα. είναι πολύ σύνηθες να κάποια άτομα να εμφανίζονται διστακτικά στο να ανοιχτούν. η εμπειρία όμως έχει δείξει πως τα μέλη αλλάζουν δραματικά όταν βλέπουν τον εαυτό τους μέσα από τα μάτια των άλλων. Είναι θεραπευτικό για αυτούς επίσης να συμμετέχουν στην διαδικασία όπου κάποιο άλλο μέλος προσπαθεί να ξεπεράσει μια κατάσταση.

Προβλήματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη, οι διαπροσωπικές δυσκολίες, η χαμηλή αυτοεκτίμηση κ.α. μπορούν να υποστηριχθούν από τις ομάδες συνάντησης.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s